Paintless Dent Repair – întrebări frecvente

Ce este Paintless Dent Repair (PDR)?
Paintless Dent Repair este o modalitate foarte eficientă de reparare a loviturilor asupra autovehiculelor şi se aplica doar în cazul în care vopseaua nu a fost ciobită sau crăpată in urma loviturii.

Tehnicienii PDR sunt persoane special pregatite si specializate pentru a aduce metalul înapoi la starea lui iniţială, fără a fi nevoie de chit de umplere, tinichigerie sau vopsire.

Pentru a identifica indoiturile ei folosesc o lumina speciala iar dupa depistare cu ajutorul unor instrumente profesional construite ei aduc metalul (tabla) la starea initiala. (inainte de lovitura)

Tehnicieni calificaţi PDR pot repara fara probleme urme de lovituri în usi, plafon, aripri etc. şi asta de cele mai multe ori fără a fi nevoie să dezansambleze parti ale masinii dvs.

De unde vine aceasta denumire de PDR?

În anii 1940 Mercedes şi BMW au dezvoltat un sistem de Paintless Dent Repair (PDR) pentru a repara mici urme de lovituri create în timpul procesului de fabricaţie. Inginerii care foloseau acest sistem se numeau “dingmen” si foloseau cunoştinţele lor despre metal si instrumente specializate pentru a accesa şi repara indoituri minore sau urme de lovituri direct din interiorul panoului deteriorat.
Odata cu evolutia tehnologiei si a productiei de masini tehnica PDR a dispărut din fabricile de autoturisme, dar a revenit in ultimii ani puternic pe piata datorită cererii foarte mari.

Ce tipuri de lovituri se pot repara folosind tehnica PDR?
Paintless Dent Repair este o modalitate eficientă de reparare a urmelor de lovituri de pe autoturisme în cazul în care vopseaua nu a fost ciobită sau crăpată. Vorbeste chiar astazi cu tehnicienii PDR AUTOFIX pentru o evaluare gratuită a masinii dvs.

Care sunt avantajele tehnologiei PDR?
Calitate: Această metodă este cea mai apropiata de starea initiala a metalului din fabrica. Metalul nu sufera nici o slefuire, urme de chit sau grund deoarece vopsea originala de fabrica nu este inlaturata.

Costul:
Reparaţiile se incadreaza de obicei sub costul unui atelier de tinichigerie / vopsitorie autorizat RAR.

Timp:
Multe urme de lovituri uzuale pot fi fixate în mai puţin de o oră cu ajutorul acestei tehnici.
Daunele cauzate de grindină pot fi reparate cu ajutorul PDR in unele cazuri in aproximativ o zi. Toate aceste lucruri la un atelier de tinichigerie / vopsitorie clasica pot dura intre 2 sau 3 săptămâni pentru acelaşi tip de daune.

Fara alte probleme:
La un atelier de tinichigerie / vopsitorie clasica pot părea uneori probleme după o anumita perioada cum ar fi : contractia vopselei sau probleme cu chit-ul de umplere. In schimb odată ce o indoitura a fost reparata cu tehnica PDR acea problema nu mai revine niciodata inapoi.

Ecologic:
Deoarece acest proces pastreaza vopseaua originala de fabrica, nu este nevoie sa se consume vopsele, substanţe chimice sau alte toxine care sunt utilizate pe scară largă în atelierele de vopsitorie / tinichigerie. PDR este 100 % ecologic.

Va fi vopseaua mea deteriorata ?
NU. In ziua de azi vopsele de fabrica sunt foarte flexibile şi nu va fi afectata în nici un fel de acest proces. PDR este singura modalitate de a repara o adâncitură şi a mai păstra fabrica de vopsea.

Imi vor fi toate indoiturile indepartate ?
În majoritatea cazurilor DA. Indoiturile vor fi complet indepartate dar daca indoitura e mai adanca va fi mai dificil de reparat. Chiar si pe urmele de lovituri mai mari majoritatea oamenilor sunt uimiti de rezultate.

Orice indoitura poate fi reparata?
NU. Cei mai importanţi factori pentru a stabili dacă o adâncitură pot fi reparata sau nu sunt adâncimea şi locaţia indoiturii.

Adâncimea indoiturii:
Urmele de lovituri de dimensiunea unei farfurii sau mai mari poate fi reparate cu succes, atâta timp cât acestea nu sunt prea adânci. Pe de altă parte, unele urme de lovituri care sunt la fel de mici ca o moneda de 50 bani dar foarte adânci nu se pot repara folosing tehnica PDR pentru că metalul este prea întins. Vopsea crăpata poate fi un indiciu că o adâncitura (lovitura) este prea profunda.

Locaţia indoiturii:
Unele zone cum ar fi extremitatile ariplor fata/spate, zonele puternic fixate cu suruburi (cleme) sau marginile (colturile) unor usi (panouri) sunt exemple de locaţii foarte greu de reparat.
Cele mai frecvente urme de lovituri reparate sunt de dimensiunea unei mingi de golf. In proportie de aproximativ 95 % urmele de lovituri minore pot fi reparate complet.

Urmele de lovituri (indoituri) vor aparea vreodata inapoi?
Absolut NU. Odată ce un indoitura a fost eliminata în mod corespunzător cu tehnica PDR aceasta nu va reveni niciodata înapoi.

 

Aici aveti un exemplu de reparatie realizata la Autofix Solutions SRL – PDR Cluj : https://youtu.be/EqGdYd6eF5k

0 comments

Write a Comment

Fields with * are required